گردش کار (workflow) چیست؟

سیستم گردش کار (فرآیند ساز) یا Workflow ابزاری کارآمد برای مدیران است که به آن‌ها اجازه می‌دهد روش‌های سنتی انجام کار را بهبود ببخشند. این سیستم با بررسی، بازبینی و بهینه‌ کردن فرآیندها بهره‌وری سازمان را افزایش می‌دهد.

مطالعات نشان داده‌اند که نبود نظم در انجام وظایف می‌تواند بهره‌وری سازمان‌ها را تا ۴۰ درصد کاهش دهد که ناشی از تغییرات مداوم در برنامه‌های کاری و افزایش حجم وظایف است که در نهایت منجر به خستگی و فرسودگی شغلی کارمندان می‌شود.

گردش کار (workflow)

دقت و محافظت بالا

سیستم و راهکارها

مدیریت کنترل هزینه

گزارشات و اطلاعات

سندهای حسابداری

مزایا و کاربرد طراحی گردش کار (اتوماسیون داخلی) | SUBSYSTEM

ویژگی های گردش کار | PROPERTY

سوالات متداول | FAQ

1. سیستم گردش کار چیست و چه کاربردی دارد؟

سیستم مدیریت گردش کار (Workflow) ابزاری است که فرآیندهای کاری را به‌صورت منظم و بهینه مدیریت می‌کند. 

کاهش خستگی و فرسودگی شغلی، صرفه‌جویی در زمان و منابع، افزایش کارایی سیستم

3. انواع سیستم‌های گردش کار کدامند؟

گردش کار فرآیندی، گردش کار موردی، گردش کار پروژه‌ای

در رابطه با این نرم افزار بیشتر بخوانید :

گردش کار  (workflow) چیست؟

گردش کار (Workflow) به مجموعه‌ای از فرآیندها و اقداماتی اشاره دارد که برای انجام و تکمیل یک وظیفه در محیط کاری طراحی و اجرا می‌شوند. این فرآیندها می‌توانند شامل جمع‌آوری داده‌ها، تحلیل و پردازش اطلاعات، تصمیم‌گیری و اجرای اقدامات باشند. گردش کار ابزاری کارآمد برای سازمان‌ها است که با استفاده از آن می‌توانند فعالیت‌های خود را به شکلی منظم‌تر و بهینه‌تر مدیریت کنند.

استفاده از سیستم فرآیند ساز به کاهش هزینه‌ها، افزایش بهره‌وری و جلب رضایت مشتری کمک می‌کند. گردش کار با توجه به نیاز سازمان، می‌تواند به‌صورت دستی یا با استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی مدیریت شود. هدف اصلی گردش کار، ساده‌ کردن و سازمان‌دهی امور در راستای دستیابی به نتایج بهتر و سریع‌تر است.

انواع سیستم گردش کار

مفهوم گردش کار و اهمیت آن در کسب و کار یکی از مفاهیم کلیدی در مدیریت سازمان‌ها است که به کمک آن می‌توانید وظایف و فرآیندهای مختلف را به شکل منظم و مؤثر مدیریت کنید. این سیستم با انتقال فعالیت‌ها از یک مرحله به مرحله دیگر موجب افزایش کارایی و کاهش پیچیدگی در انجام امور می‌شود.

گردش کار انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع کسب‌وکار و نیازهای سازمان می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. در ادامه سه نوع سیستم گردش کار شامل فرآیندی، موردی و پروژه‌ای معرفی و بررسی می‌شوند.

گردش کار فرآیندی

این نوع گردش کار برای وظایف تکراری و قابل پیش‌بینی طراحی می‌شود که مسیر اجرای آن‌ها از پیش مشخص است. کسب‌وکارهایی که نیاز به انجام کارهای روتین دارند، از این نوع سیستم‌های گردش کار استفاده می‌کنند.

برای مثال در یک فروشگاه اینترنتی پردازش سفارش‌های خرید و تأیید آن‌ها می‌تواند نمونه‌ای از گردش کار فرآیندی باشد. این نوع گردش کار به افزایش سرعت، دقت و بهره‌وری کمک کرده و اغلب توسط نرم‌افزارهای مدیریت فرآیند اجرا می‌شود.

گردش کار موردی

در گردش کار موردی از همان ابتدای کار مسیر دقیقی مشخص نیست. این نوع از سیستم فرآیند ساز زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اطلاعات و تصمیمات در طول فرآیند به‌تدریج روشن می‌شوند.

نمونه‌ای از این نوع گردش کار، بررسی پرونده‌های بیمه است؛ زیرا شرایط و جزئیات هر پرونده ممکن است متفاوت باشد. این سیستم به طور معمول برای فرآیندهایی با تعداد محدود استفاده می‌شود و برای انجام آن به مهارت انسانی یا فناوری‌های پیشرفته نیاز دارید.

گردش کار پروژه‌ای

سامانه ی گردش کار  (Workflow) پروژه‌ای شباهت زیادی به فرآیندی دارد؛ اما با انعطاف‌پذیری بیشتری همراه است. در این نوع سیستم هر پروژه مسیر نسبتاً مشخصی دارد؛ اما در طول انجام آن ممکن است تغییراتی رخ دهد.

برای مثال طراحی یک وب‌سایت جدید نیازمند برنامه‌ریزی دقیق است؛ اما ممکن است در میانه کار تغییراتی در طرح‌ها یا مسئولیت‌ها ایجاد شود. این نوع گردش کار برای پروژه‌های اختصاصی مناسب است و معمولاً برای هر پروژه جدید به طراحی دوباره نیاز دارد.

سیستم های حسابداری پیوند

اجزای سیستم گردش کار

سیستم گردش کار (فرآیند ساز) به عنوان یک ابزار مؤثر در سازمان‌دهی و مدیریت وظایف از سه بخش اصلی تشکیل می‌شود که نقش کلیدی در اجرای موفقیت‌آمیز فرآیندها دارند. این اجزا شامل مراحل تعریف‌شده، ذی‌نفعان و شرایط و ضوابط هستند که به شکل هماهنگی باعث سرعت بالای امور و بهینه شدن اجرای گردش کار می‌شوند.

مراحل تعریف‌شده

این مراحل در سیستم گردش کار نمایانگر چارچوب کلی یک گردش کار هستند و وظایف مشخصی را از ابتدا تا انتهای فرآیند پوشش می‌دهند. در این بخش اقدامات لازم برای هر مرحله به طور دقیق مشخص می‌شوند تا مسیر حرکت به‌صورت واضح تعیین شود.

با توجه به نوع فرآیند این مراحل می‌توانند به‌صورت دستی انجام شوند یا از طریق اتوماسیون پیش بروند. ساختار مراحل ممکن است خطی، شاخه‌ای یا ترکیبی باشد و با توجه به نیازهای سازمان طراحی شود. مراحل تعریف‌شده نظم و انسجام را تضمین کرده و احتمال خطا را کاهش می‌دهند.

ذی‌نفعان

ذی‌نفعان شامل افراد یا تیم‌هایی هستند که وظیفه انجام مراحل مختلف گردش کار را بر عهده دارند. مسئولیت این افراد می‌تواند به تکمیل یک بخش خاص یا حتی کل فرآیند محدود شود. در سیستم فرآیند ساز خودکار، دخالت ذی‌نفعان به حداقل می‌رسد و آن‌ها تنها در مواقع ضروری یا هنگام بروز مشکلات وارد عمل می‌شوند. نقش ذی‌نفعان در هماهنگی و اجرای دقیق مراحل بسیار حیاتی است و بهره‌گیری از افراد ماهر در این بخش به موفقیت فرآیند کمک می‌کند.

شرایط و ضوابط

این بخش به قوانین و دستورالعمل‌هایی اشاره دارد که جریان کار را هدایت می‌کنند. شرایط مشخص می‌کنند که چه زمانی یک مرحله به پایان می‌رسد و مرحله بعدی آغاز می‌شود. این قوانین در فرآیندهایی که نیاز به تأیید یا بازبینی دارند اهمیت بیشتری پیدا می‌کنند. شرایط و ضوابط با تعریف مسیرهای تصمیم‌گیری و نقاط کلیدی، امکان اجرای دقیق‌تر و بدون وقفه گردش کار را فراهم کرده و از بروز اشتباهات نیز جلوگیری می‌کنند.

خرید سیستم گردش کار پیوند

در سازمان‌هایی که یک سیستم گردش کار مؤثر وجود دارد مشکلاتی مثل بی‌اعتمادی میان کارمندان، اختلال در روند اجرای وظایف و کاهش بهره‌وری به دلیل چندوظیفه‌ای شدن پرسنل از بین می‌روند. همچنین منابع ارزشمندی مثل زمان و سرمایه پرسنل به هدر نمی‌رود. استفاده از یک سیستم گردش کار منظم می‌تواند این چالش‌ها را به حداقل برساند.

برای خرید و دانلود چنین نرم افزاری در سایت پی حساب سفارش خود را ثبت کرده یا از طریق و ایمیل راه‌های ارتباطی دیگر مثل تلفن تمایل خود را برای داشتن این پلتفرم کاربردی به ما اعلام کنید. پشتیبانی ما به صورت حضوری و آنلاین نیز در دسترس شما است تا هر گونه سؤال یا مشکلی که در نصب و استفاده از برنامه دارید را برای شما رفع کند.